dijous, 3 de maig del 2012

Les claus de la presentació de l'anuari Mèdia.cat, els silencis mediàtics del 2012

Aquesta tarda, al Col·legi de Periodistes de Barcelona, s'ha presentat l'Anuari Mèdia.cat 2012, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i que recull quinze reportatges sobres les matèries més silenciades pels mitjans de comunicació dels Països Catalans de l'any 2011.


Aquestes en són les claus...


1. La SICAV dels Borbons és el tema d'obertura de l'Anuari.
La infanta Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles, té un patrimoni d'origen desconegut de 4,5 milions en una societat d'inversió col·lectiva que pràcticament no paga impostos.


2. El gruix de finançament de l'Anuari s'ha fet gràcies al micromecenatge.
La campanya ha recollit més de 6.400 euros a través de la plataforma de crowdfunding Verkami. Han estat 256 els micromecenes que hi han invertit.
Segons el degà del Col·legi de Periodistes, Josep M. Martí:


"Ens hem d'anar acostumant a aquesta forma de finançament, al micromecenatge: té una gran perspectiva de futur i caldrà la implicació de la ciutadania per garantir la pluralitat"


3. Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.
L'Anuari vol demostrar que hi ha eines que permeten recuperar l'esperit inicial del periodisme: l'actitud, el rigor i el sentit crític. 
El president d'ESCACC, Àlex Gutiérrez, ha dit que:


"Hi ha dos tipus de silencis: voluntaris i involuntaris. Els primers són polítics, econòmics i editorials, i és difícil que els periodistes de base ho puguin canviar."
"L'Anuari compleix una funció de denúncia i és una guia d'actuació pràctica per a periodistes".
El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, David Bassa, ha afegit que:
"En l'actual context de crisi, de grans grups mediàtics i de la inèrcia del major control polític dels mitjans públics, hi ha més silencis mediàtics".




... i així ho han viscut els assistents:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada