dimecres, 7 de març de 2012

Va de mercats


Quin interés té el mercat setmanal que cada dimarts i dissabte al matí se celebra a les Borges Blanques? Per a nosaltres, els autòctons, els que ho vivim d’una forma quotidiana, no té cap mena d’atracció. Però vist des de fora, des de la facultat de comunicació de Barcelona, per exemple, es veu que és un ritual de de gran interés sociològic i periodístic.
I això es va acabar traduïnt en un projecte radiofònic i acadèmic que tenia com a objectiu mostrar com era la gent d’un poble, quines expressions utilitzen, quins costums tenen... a través del seu mercat setmanal. L’objecte d’estudi escollit per fer el programa pilot no va ser altre que el mercat de les Borges.
Després que la boira em trunqués els meus dos primers intents de gravar el so ambient del mercat amb una gravadora de veu (perquè no hi havia ni una ànima rodant per la plaça i, per tant, tot era silenci), vaig aconseguir-ho. I vaig poder captar sons d’allò més curiosos: converses entre venedors i clients, queixes envers els conciutadans que prefereixen anar a comprar al mercat de Mollerussa, ofertes i preus descomptats...
Sincerament, pensava que ja ho sabia tot del mercat del meu poble, però parant bé l’orella, m’he fet ressò de diverses curiositats que no hagués dit mai.


Escolta'n el resultat!
Columna publicada a l'últim número del quinzenal SomGarrigues)

1 comentari:

  1. saps quan fa que no compro res en un mercat? jo tampoc, però molt xD

    ResponElimina